B I O Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο


Ζώρζου Σταυρούλα

(Χειρουργός οδοντίατρος-συγγραφέας-μουσικοσυνθέτης)

 Γεννήθηκε στoν Πειραιά το 1970

     Ασχολήθηκε από νωρίς  με τη μουσική  και  τη λογοτεχνία. Έχει σπουδάσει Ανώτερα Θεωρητικά  Κλασσικής  Μουσικής,  σύνθεση και μουσική τεχνολογία και κατέχει Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής  του Υπουργείου Παιδείας. Συνθέτει σε Βυζαντινή και Κλασσική μουσική και ηχογραφημένες συνθέσεις της κυκλοφορούν με τη μορφή C.D., ενώ έργα της παρουσιάζονται από χορωδίες, σε συναυλίες και φεστιβάλ. Πρόσφατα, παρουσιάστηκαν και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, και της Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Λογοτεχνών.

Έχει ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίων με ιστορικά θέματα και είναι μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Τα βιβλία της «Στην σκιά του πληγωμένου Μυστρά-Κρυφό σχολειό» και «Λιοντάρι της Ρούμελης» έλαβαν το Α βραβείο  «Ιστορικού Μυθιστορήματος»  και Α βραβείο «Παιδικού Ιστορικού βιβλίου», αντίστοιχα, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Μουσικά έργα και βιβλία της έχουν βραβευτεί από την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και από την Πειραϊκή Εκκλησία, με τα πρώτα βραβεία Ορθόδοξου Χριστιανικού παιδικού κι εφηβικού βιβλίου και Ορθόδοξου Χριστιανικού τραγουδιού.

 Εκτενής αναφορά στο έργο της γίνεται στην Μεγάλη  Εγκυκλοπαίδεια των Ελλήνων Λογοτεχνών του εκδ. οίκου Χάρη Πάτση, ενώ  έργα της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε συλλογικές εκδόσεις λογοτεχνών.

Το μουσικό έργο της έχει βραβευτεί με το Α βραβείο μελοποιημένης Ποίησης της (Ε.Ε.Λ.)  και τιμήθηκε από τον Ο.Η.Ε. στο 70ο Διεθνές Συνέδριο, στην Ακρόπολη.

Υπήρξε συνεργάτης στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, στέλεχος στο νεανικό έργο και τις κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας και κατηχήτρια. Με έργα της πλαισιώνει συχνά καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις. Διευθύνει χορωδίες κι ορχηστρικά σύνολα, διοργανώνοντας συναυλίες σε Αθήνα και Πειραιά, όπου και δραστηριοποιείται από παιδί.

Έχει σπουδάσει οδοντιατρική σε Αθήνα και ΗΠΑ και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο. Είναι παντρεμένη, με τον θεολόγο-συγγραφέα Ευστάθιο Πελεκάνο και έχουν μία κόρη.